Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın TEOG’un Kaldırılmasına Yönelik Açıklaması. Hükümet kanadından Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavının kaldırılmasına yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor.
Bu defa Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından TEOG’un kaldırılması ve yeni sınav sistemi hakkında açıklama geldi;
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, bu yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının yapılmayacağını açıkladı. Bakan Yılmaz, bir otelde düzenlenen Afrika büyükelçileri ile kahvaltı programının ardından bir taksi durağını ziyaret etti.
Burada esnafla sohbet eden Bakan Yılmaz, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
TEOG’la ilgili bir açıklama yapması istenen Yılmaz, 18 milyon evladının bulunduğunu belirterek, “Bu evlatlarımın hiçbirisinin kendilerinin geleceğinden kaygı duymasına gerek yok.” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığının ölçme, değerlendirme konusunda en deneyimli kuruluş olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Dolayısıyla tüm velilerimizden istirhamım şu ki; evlatlarınız evladımız; kafalarında en ufacık bir soru dahi olmasın. Kendilerini kaygıya, sıkıntıya düşürecek hiçbir şey olmayacaktır.” diye konuştu.
Her yaptıkları değişikliğin daha iyiye gitmek için olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:
“İnşallah bu TEOG’un kaldırılması da çok daha iyi olacaktır. Uygulamada herkes görecektir ki ‘Gerçekten iyi oldu teşekkür ederiz’ diyeceklerdir. Avrasya yapılırken tartışma oldu, şimdi Avrasya yapıldı itiraz eden var mı? Yine Anadolu Tüneli’ni yaparken geciktirildi de şimdi her geçen ‘Teşekkür ederiz’ diyor. Yani yapılmadan önce itiraz var, yapıldıktan sonra ‘Herhalde gereksiz yere itiraz etmişiz’ diyorlar. TEOG’un kaldırılmasına karar verildi. TEOG’un kaldırılması da Türkiye’nin önünün açılması, evlatlarımızı yarış atı konumuna koyduk yani. İnanın evlatlarımız büyüyor, büyüdüğünü fark edemiyorsunuz.”
Yılmaz, etüt merkezlerinin sırf TEOG’dan dolayı arttığına işaret ederek, “Dolayısıyla da daha çocukluktan başlayarak her evladımızın yarış atı konumuna girmesini hangi anne baba ister? Biraz sevin, biraz sayın, biraz evinde kalsın, ailesiyle, kardeşleriyle kalsın. Son sözümüz şu, bize güvenin. Niyetimiz halis. Türkiye’yi hep beraber 21. yüzyıla taşıyacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Yılmaz, TEOG’un bu sene uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin bir soru üzerine “Bu sene uygulanmayacak, bu sene TEOGyapılmayacak.” dedi.
Çalışma Bakanlar Kuruluna sunulacak
TEOG yerine adrese dayalı ya da sınavsız geçiş modelinin uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, “Üzerinde bakanlığımız çalışma yapıyor. Bakanlar Kurulumuza sunacağız, Bakanlar Kurulunda çıkan kararı da milletimizin bilgisine sunacağız.” ifadesini kullandı.
TEOG yerine gelecek sistemi nedir?
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TRT Haber’de eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.Bakan Yılmaz, TEOG’un kaldırılmasına ilişkin olarka, “Mevcut yaşadığımız durumun bir resmini çekelim. Benim de TEOG’dan geçmiş evladım var, TEOG’un ne olduğunu ne olmadığını bilirim. Damdan düşmüşüz” ifadesini kullandı.Yılmaz, “25 yaşına kadar bir sınavdan bir sınava gidiyor. Spor yapabiliyor mu?” şeklinde konuştu.Yılmaz’ın konuşmasından satır başları şöyle:Türkiye’nin şu andaki eğitim seviyesi, geçmiş yıllardan çok çok ileridedir.2002’de yaşam ömrü ortalaması 75.5’ti, şimdi yaş 78’i geçti. Eğitirseniz insanınız daha uzun yaşar.Bu yıl sınavı yapmıyoruz. Yerine ne gelecek? Ortaokulda bir şey verilmiyor, liseye hazırlık için, lisede bir şey verilmiyor, üniversiteye hazırlık için. Bu doğrultuda gidiliyor. İlkokulda kalsa dahi birtakım becerileri kazanmış olması lazım. Ortakokulda becerilerini kazanması lazım.18 milyon evladımızın hiçbirisinin kaygı duymasını istemem.Üniversiteye gitmese dahi donanımlı gençler yetiştirebilmemiz lazım.Eğitim isteminin kalitesini artırmak için bu sınav sitemini değiştirmek zorundayız. Yeni liseye geçiş sistemi üzerinde çalışıyoruz.Eğitim üzerine “Sözüm var” diyenler görüşlerini biz göndersinler.Bir ay içerinde yeni uygulamayı Bakanlar Kuruluna sunarız.”Alternatifler geldikten sonra Bakanlar Kurulu’na sunacağız”Sınav mutlaka öğretim programının ayrılmaz bir parçasıdır. Ölçme değerlendirme olmadan evlatlarınızın hangi seviyede olduğunu bilemezsiniz. Bizdeki test olması. Mümkünse a,b,c test usulünden… hepimiz aynı odadayız, farklı dünyalardayız. Aile içi iletişim aksar mı aksar. Kendisi ile barışık olsun. Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olabilmek için eğitimin kalitesini artırmak lazım. Arkadaşlarımız çalışıyorlar. Alternatifler bize geldikten sonra Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Ek kısa zamanda velilerimizin önüne bir sonuç çıkaracağız.Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: TEOG’dan sonra sıra YGS ve LYS’deBu yıl ilk defa, sosyal, kültürel, spor faaliyetlerini öğrencilerimizin, kayıt altına alıyoruz.Milli Eğitim Bakanlığımız ölçme değerlendirme konusunda Türkiye’nin en uzman kuruluşu. Bakanlar Kuruluna sunacağız. Bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu’na sunarız, tamamdır denildikten sonra hemen açıklarız.Video: \”Sırada üniversite imtihanları var”
Hiç kimsenin kaygılanmasına gerek olmadığını dile getiren Yılmaz, eğitimle ilgili Finlandiya bir değişiklik yaptığında mutlak doğruymuş gibi herkesin Finlandiya’nın takip edilmesini istediğini belirtti. Yılmaz, “Eğitimle ilgili biz bir değişiklik yaptığımızda herkes kaygı duymaya başlıyor. İyi ama Türkiye’ye bir bakın. Geçmişten daha iyiye gitmiyor muyuz? Geçmişten daha iyiye gidiyor. Buyurun vatandaşımıza sorun. Türkiye, geçmişten daha iyiyse bugün hiç şüpheniz olmasın yarın da bugünden daha iyi olacaktır. Biz bunu beşeri sermayemizle yapıyoruz. Beşeri sermayenin değerli olması, nitelikli olması ancak eğitimle mümkündür.” şeklinde konuştu.